Stel jij dit soort vragen als je de dialoog met een potentiële erfgoedgemeenschap aangaat?
Zoals ook in Identiteit werd uitgelegd, kan erfgoed worden gebruikt om een positieve impact te maken. Bijvoorbeeld door mensen via erfgoed op gemeenschappelijke eigenschappen te wijzen en daarmee gevoelens van empathie te creëren. Als erfgoedgemeenschappen over de toekomst van hun erfgoed nadenken, kunnen ze ervoor kiezen bewust aandacht te besteden aan de positieve impact die ze door middel van hun erfgoed kunnen maken.
Erfgoedgemeenschappen kunnen de positieve doelen die ze willen bereiken onder andere bepalen aan de hand van slechte dingen die in het verleden zijn gebeurd. Kijkend naar de historische uitsluiting van vrouwen kunnen erfgoedgemeenschappen er bijvoorbeeld voor kiezen om meer aandacht te besteden aan gendergelijkheid.
Erfgoedgemeenschappen kunnen ook het Verdrag van Faro gebruiken om te bepalen hoe ze via hun erfgoed een positieve impact kunnen maken. In het verdrag staan bijvoorbeeld dingen over Conflict stoppen en voorkomen. In dialoog met erfgoedorganisaties kunnen erfgoedgemeenschappen onderzoeken welke delen van het verdrag het beste bij hun gemeenschap en erfgoed passen. Zo is het verdrag niet enkel een middel om erfgoedgemeenschappen met hun erfgoed te helpen, maar om de gehele samenleving te verbeteren.
Vind jij dat erfgoedgemeenschappen hun erfgoed zouden moeten inzetten om de samenleving positief te beïnvloeden?