Stel jij dit soort vragen als je de dialoog met een potentiële erfgoedgemeenschap aangaat?
De dingen die erfgoedgemeenschappen op dit moment doen, worden in de toekomst misschien door nieuwe generaties als erfgoed gewaardeerd. Niet alle erfgoedgemeenschappen staan bij die toekomstige waardering stil. Ze zijn meer bezig met de geschiedenis en het delen van hun eigen erfgoed en zien hun eigen activiteiten niet als bijzonder genoeg om vast te leggen. Erfgoedorganisaties kunnen erfgoedgemeenschappen helpen te bepalen wat ze op dit moment kunnen documenteren om de toekomstige waardering van hun erfgoed te ondersteunen.
Omdat het moeilijk is om te voorspellen welk erfgoed — en welke onderdelen van dat erfgoed — door toekomstige generaties zal worden gewaardeerd, is het ook moeilijk om te bepalen wat er moet worden bewaard. In een ideale wereld zouden erfgoedgemeenschappen misschien alles willen bewaren, maar dat is vaak praktisch onmogelijk. Zo is er onvoldoende ruimte in archieven en depots om al het materiaal van erfgoedgemeenschappen op te bergen. Erfgoedorganisaties kunnen erfgoedgemeenschappen helpen om te bepalen van welk materiaal ze eventueel afscheid willen nemen.
Adviseer jij erfgoedgemeenschappen weleens om een deel van hun erfgoed weg te doen?
Dat er onvoldoende fysieke mogelijkheden zijn om alle spullen van erfgoedgemeenschappen op te slaan, betekent niet dat er geen alternatieven zijn. Erfgoedgemeenschappen kunnen digitale middelen inzetten om dingen te bewaren zonder die dingen heel veel fysieke ruimte te laten innemen. Ook hier kunnen erfgoedorganisaties een begeleidende rol in spelen. Niet al het erfgoed is even geschikt om te worden gedigitaliseerd.