Toekomst | Verleden, heden, toekomst

Hoe is de erfgoed­gemeenschap bezig met de toekomstige waardering van het eigen erfgoed?


Stel jij dit soort vragen als je de dialoog met een potentiële erfgoed­gemeenschap aangaat?
Het erfgoed van de toekomst

De dingen die erfgoed­gemeenschappen op dit moment doen, worden in de toekomst misschien door nieuwe generaties als erfgoed gewaardeerd. Niet alle erfgoed­gemeenschappen staan bij die toekomstige waardering stil. Ze zijn meer bezig met de geschiedenis en het delen van hun eigen erfgoed en zien hun eigen activiteiten niet als bijzonder genoeg om vast te leggen. Erfgoed­organisaties kunnen erfgoed­gemeenschappen helpen te bepalen wat ze op dit moment kunnen documenteren om de toekomstige waardering van hun erfgoed te ondersteunen.


Overvloed en vergankelijkheid

Omdat het moeilijk is om te voorspellen welk erfgoed — en welke onderdelen van dat erfgoed — door toekomstige generaties zal worden gewaardeerd, is het ook moeilijk om te bepalen wat er moet worden bewaard. In een ideale wereld zouden erfgoed­gemeenschappen misschien alles willen bewaren, maar dat is vaak praktisch onmogelijk. Zo is er onvoldoende ruimte in archieven en depots om al het materiaal van erfgoed­gemeenschappen op te bergen. Erfgoed­organisaties kunnen erfgoed­gemeenschappen helpen om te bepalen van welk materiaal ze eventueel afscheid willen nemen.


Adviseer jij erfgoed­gemeenschappen weleens om een deel van hun erfgoed weg te doen?Dat er onvoldoende fysieke mogelijk­heden zijn om alle spullen van erfgoed­gemeenschappen op te slaan, betekent niet dat er geen alternatieven zijn. Erfgoed­gemeenschappen kunnen digitale middelen inzetten om dingen te bewaren zonder die dingen heel veel fysieke ruimte te laten innemen. Ook hier kunnen erfgoed­organisaties een begeleidende rol in spelen. Niet al het erfgoed is even geschikt om te worden gedigi­taliseerd.