Stel jij dit soort vragen als je de dialoog met een potentiële erfgoedgemeenschap aangaat?
Erfgoedgemeenschappen bezitten vaak relevante eigenschappen zonder dat ze zichzelf daar bewust van zijn. De dingen die zij zelf als 'normaal' zien, zijn in het erfgoedveld misschien bijzonder. Daar komen ze vaak pas achter als ze met met erfgoedorganisaties en andere erfgoedgemeenschappen in contact komen. Dit is een belangrijk deel van de interactie. Bewustwording van bijzondere eigenschappen kan erfgoedgemeenschappen stimuleren die bijzondere eigenschappen te gebruiken, te behouden en verder te ontwikkelen.
De manier waarop erfgoedgemeenschappen door de rest van de samenleving worden gezien, is onder andere afhankelijk van actuele ontwikkelingen. In relatie tot die ontwikkelingen kunnen bepaalde eigenschappen van de erfgoedgemeenschap als 'problematisch' worden geïnterpreteerd. Erfgoedorganisaties kunnen erfgoedgemeenschappen enerzijds aanraden deze eigenschappen te transformeren zodat ze beter aansluiten op actuele sentimenten. Anderzijds moeten ze voorkomen dat ze te veel druk uitoefenen op de erfgoedgemeenschappen en de gemeenschappen een deel van de controle ontnemen.
Vind jij dat erfgoedorganisaties erfgoedgemeenschappen zouden moeten adviseren potentieel problematische onderdelen van hun erfgoed — of gemeenschap — te veranderen?
Naast het transformeren van problematische eigenschappen zouden erfgoedgemeenschappen ook nieuwe eigenschappen kunnen ontwikkelingen als reactie op trends en actuele gebeurtenissen. Zo zouden zij in respons op de aandacht die er in het erfgoedveld is voor de toekomst — denk bijvoorbeeld aan het project Heritage Future — een meer toekomstgerichte houding kunnen adopteren.